Armenija & Gruzija

Armenija

11. lis 2020. - 18. lis 2020. 8 dana/7 noćenja

Posjetite Armeniju i Gruziju i njihove prijestolnice Erevan i Tbilisi.

Armenija


Armenija, iako mala zemlja, postaje sve popularnija turistička destinacija koja se može pohvaliti bogatom poviješću. Ovo je prva zemlja koja je kršćanstvo proglasila službenom religijom, dom je čarobnim samostanima skrivenim u moćnim planinama i slikovitim krajolicima, kolijevka vinarstva i vinogradarstva te šaha, nacionalnog armenskog sporta.Zadivljujuće planine u ovoj zemlji ostavljaju bez daha a najpoznatija je veličanstvena planina Ararat, nacionalni simbol Armenije. Posjetit ćemo glavni grad Erevan koji se još naziva i „ružičastim gradom“ zbog boja građevina od vulkanskog kamenja, selo Areni u kojem su arheolozi otkrili najstarije kožne cipele na svijetu, vinariju na Putu svile staru preko 6000 god., turističko mjesto Dilijan koje se naziva „armenskom švicarskom“ zbog prekrasnih pejzaža, kušat ćemo armenske specijalitete kao što su dolmi (jelo od mljevenog mesa umotanog u lišće vinove loze), lavash ( tanki kruh koji se nalazi na UNESCO-ovm popisu kulturne baštine) i uživati pijuckajući poznati armenski konjak.

Gruzija je prekrasna zemlja čudesno lijepih krajolika sa crkvama i srednjovjekovnim tvrđavama i manastirima, simpatičnim starim kućama sa šarenim balkonima, dinamičnim gradovima punim dobrog provoda i kuhinjom za koju se kaže da je jedna od najboljih u svijetu. Prijestolnica Gruzije je Tbilisi, grad prepoznatljiv po crvenim krovovima i dvorcima kao iz bajke, bučan i dinamičan u kojem se miješaju utjecaji s Istoka i Zapada. Iako moderna arhitektura polako preuzima vizuru grada stari dio Tbilisija otkriva specifičnu gruzijsku arhitekturu – kuće s isturenim balkonima s drvenim ogradama izrezbarenim poput čipke. Gruzija je zemlja odličnih vina koja se na poseban način proizvode preko 8.000 god, dobro poznatog gruzijskog zelenog čaja i lokalnih specijaliteta popout čuvenog khachapurija ( tijesta poput pizze sa sirom ), lobia (juhe od graha) i drugih delicija. Posjetit ćemo gradić Gori, rodno mjesto Josifa V. Staljina, drevni grad Uplistsikhe isklesan u kamenu poput jordanske Petre, grad Mtskhetu, jedno od najstarijih stalno naseljenih mjesta na svijetu, vozeći se prema Crkvi sv. Trojstva uživat ćemo u prekrasnim krajolicima i pogledu na veličanstveni planinski vrh Kazbek, jedan od većih vrhova na Kavkazu.


1 - Polazak
Dan 1

Polazak


Okupljanje grupe u splitskoj zračnoj luci u 12,00 sati. Upoznavanje sa voditeljem putovanja, podjela putne dokumentacije i prijava na let za Erevan u 14,00 sati sa presjedanjem u Varšavi.

2 - Erevan
Dan 2

Erevan


Dolazak u Erevan u 03,50 sati po lokalnom vremenu. Preuzimanje prtljage, ukrcaj u autobus i transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje. Doručak. Odlazak u razgled Erevana, glavnog grada Armenije i jednog od najstarijih gradova svijeta osnovanog 782. god. pr. Kr. Vožnja autobusom u pratnji lokalnog vodiča do obližnjeg Ečmijadzina u razgled katedrale koju je sagradio Grgur Prosvjetitelj između 301. – 303. god., obilazak ruševina katedrale u Zvarnotcu koja datira iz 7. st. te se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, Trg Republike, Kuće opere i baleta, kompleks Kaskada odakle se pruža fantastičan pogled na Erevan, posjet tržnici na otvorenom gdje se prodaju tipični armenski suveniri, nakit, rukotvorine, ... Slobodno vrijeme za osobne programe. Organizirani posjet tvornici armenskog konjaka uz degustaciju. Odlazak na večeru u lokalni restoran sa folklornim programom. Povratak u hotel. Noćenje.

3 - Erevan
Dan 3

Erevan


Doručak. Odlazak autobusom do jednog od najpopularnijih turističkih odredišta u Armeniji, manastira Khor Virap ili u prijevodu „duboke tamnice“. Samostan se smjestio na araratskoj visoravni s koje se pruža prekrasan pogled na planinu Ararat, nacionalni simbol Armenije. U manastiru je armenski kralj Tiridates III na trinaest godina utamničio Grgura Prosvjetitelja koji je 301. uveo kršćanstvo u Armeniju. Nastavak vožnje prema selu Areni gdje je u pećini otkrivena jedna od najstarijih vinarija u svijetu. Prema arheološkim istraživanjima vinarija je stara preko 6.000 god. Posjet lokalnoj vinariji sa uključenom degustacijom. Nastavak vožnje do Norvanka i obilazak armenskog samostana iz 13. st. Povratak u Erevan. Večera. Noćenje.

4 - Sevan
Dan 4

Sevan


Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja do jezera Sevan, najvećeg slatkovodnog jezera u Armeniji. Nalazi se na 1900 mnv i jedno je od najviših jezera na svijetu. Po želji grupe plovidba brodom po jezeru. Razgled samostana Sevanavank na poluotoku. Nastavak vožnje prema Dilijanu, turističkom mjestu koji se još naziva „armenskom Švicarskom“ zbog gusto pošumljenih dolina i planina. Šetnja ulicama starog grada uz mogućnost kupovine tradicionalnih armenskih suvenira. Odlazak u razgled bajkovitog samostana Haghartsin iz 13. st Nastavak vožnje prema gruzijskoj granici. Po dolasku na armenijsko – gruzijsku granicu obavljanje carinskih i pograničnih formalnosti, mijenjamo autobus i lokalnog vodiča te nastavaljamo vožnju do Tbilisija, glavnog grada Gruzije. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5 - Tbilisi
Dan 5

Tbilisi


Doručak. Odlazak u razgled Tbilisija u pratnji lokalnog vodiča: bazilika Anchiskhati najstarija crkva u Tbilisiju, sagrađena u 6. st., Sioni – nekadašnja katedrala Tbilisija sagrađena krajem 6. st. koja je bila uništena potresom, obnavljana je nekoliko puta i njen današnji izgled datira iz prve polovice 19.st., sumporne toplice u starom gradu, utvrda Narikala s koje se pruža prekrasan pogled na stari grad, crkva Metekhi građena krajem 5.st. i početkom 6.st., šetnja avenijom Rustaveli u kojoj su smještene Opera i Baletno kazalište. Slobodno vrijeme za šetnju živopisnim gradskim uličicama. Odlazak na večeru u lokalni restoran sa folklornim programom. Povratak u hotel. Noćenje.

6 - Kazbegi
Dan 6

Kazbegi


Doručak. Ukrcaj u autobus i vožnja prekrasnim krajolicima do Kazbegija, jednog od najljepših odredišta u Gruziji. Obilazak utvrde Ananuri, kasnosrednjovjekovne utvrde u Gruziji koja se nalazi na obali vodenog rezervoara Jinvaly. Nastavak vožnje do Crkve svetog Trojstva smještene na 2.170 mnv odakle se za lijepog vremena može vidjeti najveći glečer Kavkaza, Mt Kazbegi (5047 mnv). Nakon uživanja u prirodnim ljepotama povratak u Tbilisi. Večera. Noćenje.

7 - Mtskheta
Dan 7

Mtskheta


Doručak. Odlazak autobusom prema nekadašnjoj gruzijskoj prijestolnici, gradu Mtskheta koji je osnovan oko 5.st.pr.K. te se nalazi na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine. Grad je smješten na slivu rijeka Mtkvari i Aragvi. Razgled samostana Jvari (crkva sv. Raspeća) iz 6.st., Svetitskhoveli katedrala („katedrala živih stupova“) iz 11.st. koja predstavlja i najvažniju crkvu u cijeloj Gruziji. Smatra se da se u jednom od stupova nalazi Kristova haljina koju je nosio na raspeću. Odlazak prema Goriju, rodnom mjestu nekadašnjeg vođe Sovjetskog saveza, Josepha Staljina. Po dolasku posjet Staljinovoj rodnoj kući. Slobodno vrijeme za osobne programe. Nastavak vožnje do mjesta Uplistsikhe, grada u stijeni i jednog od prvih gradova na području Gruzije. Nakon razgleda povratak u hotel. Večera. Noćenje.

8 - Uplistsikhe,
Dan 8

Uplistsikhe,


Rana odjava iz hotela. Transfer do zračne luke. Prijava na let za Split u 04,55 sati sa presjedanjem u Varšavi. Dolazak u splitsku zračnu luku u 13,10 sati po lokalnom vremenu.

Cijena aranžmana

 • 15 – 19 putnika – 10.650,00 kuna
 • 10 – 14 putnika – 10.950,00 kuna

Uplate i nadoplate

 • Uplata rezervacije: 2.000,00 kuna
 • (promjenjiva stavka ovisna o cijeni zrakoplovne karte)
 • Nadoplata za 1/1 sobu: 1.300,00 kuna

Program uključuje

 1. prijevoz zrakoplovom na relaciji Split – Everan – Tbilisi – Split u ekonomskoj klasi sa presjedanjem u Varšavi, zrakoplovne pristojbe, ručnu prtljagu do 8 kg i putnu torbu do 20 kg
 2. smještaj u hotelima 4* sa obrocima u hotelu prema programu
 3. dvije večere u lokalnom restoranu sa uključenim folklornim programom
 4. posjet tvornici konjaka i vinariji sa uključenom degustacijom
 5. razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju prema programu putovanja
 6. voditelja putovanja
 7. lokalne vodiče na engleskom jeziku u Armeniji i Gruziji
 8. prijevoz modernim turističkim autobusom
 9. putno zdravstveno osiguranje Generali
 10. osiguranje od posljedica nesretnog slučaja
 11. jamčevinu za turistički paket aranžman
 12. organizaciju putovanja


Program ne uključuje: plovidbu brodom po jezeru, obroke i ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koji nisu navedeni u programu, karte javnog gradskog prijevoza, troškove osobne prirode, napojnice za lokalne vodiče i vozače

Preporuka

 • uplata police od rizika otkaza putovanja: 300,00 kuna (plativo isključivo kod uplate rezervacije)

Napomena

ZA OVO PUTOVANJE JE POTREBNA PUTOVNICA – valjanost putovnice min. 6 mjesci od izlaska iz zemlje

Dokumentacija za preuzimanje

2020-10-11 ARMENIJA & GRUZIJA.docx 21,432 KB
2020-10-11 ARMENIJA & GRUZIJA.pdf 226,065 KB
Pošalji upit